søndag 8. november 2009

De verste Twingly-bloggene

Du har kanskje lagt merke til dem dersom du leser VG Nett, TV2.no og et par andre nettaviser. Etter artiklene kommer en liste over blogger som kobler til artikkelen. Dette skjer ved at bloggerne lenker til avisartikkelen og så "pinger" sine blogginnlegg på tjenesten Twingly. Kort tid etter dukker en lenke til blogginnlegget opp rett nedenfor artikkelen.

Dette er bra for bloggene som drar besøkende som har lest artikkelen og vil vite mer, og det er bra for nettavisene som i det lange løp får masse innlenker og dermed blir høyere ranket i søkemotorer. Det er også et fint tilbud til de som leser avisartikkelen og som får mulighet til å lese og kommentere uavhengige synspunkter på sakene og hendelsene som omtales. En vinn-vinn-vinn-situasjon?

Men, for noen bloggere ser dette ut til å ha blitt et levebrød. For med Twingly og VG Nett følgere lesere, eller "trafikk" på web-språk, og trafikk kan "konverteres" (web-språk igjen) om til inntekt. Mange av de bloggene som er ivrigst med å bruke Twingly er også tapetsert med reklame. De fleste har tekstreklamer fra Google Adsense som de tjener et par kroner per klikk på, men en del har andre i tillegg. Jeg har i utgangspunktet ingenting imot reklame på blogger, men når det er så tydelig at hovedhensikten med bloggen er å tjene penger på at folk som har lest VG Nett klikker seg inn på bloggen og så videre på en annonse, så blir jeg bittelitt irritert.

Dette fenomenet, som har blitt kalt "Twingly-horing" er ikke nytt. Et kjapt søk og man kan finne ut at det i alle fall ble brukt i fjor, bare kort tid etter at Twingly ble tilgjengelig på Dagbladet.no (de har siden sluttet med det). Da var det også bloggere som ivrig pinget Twingly. En av dem var en selverklært Twingly-hore som følte at han eller hun ble avhengig av det og ble bare "reddet" da Dagbladet sperret bloggen (høres jo litt ekstremt ut). "Besatt av Twingly som jeg var, ble det mye Dagbladet og det ble mye blogging om saker jeg ikke nødvendigvis var spesielt interesserte i", sier Pyglossia, som ser ut til å ha lagt ned bloggen kort tid etter, men ikke før han eller hun har fått skrytt litt av å bli omtalt i diverse nettmedier som skrev om nettopp Twingly-"horing". Dette var et eksempel på en blogg som startet opp med gode hensikter men som i egne ord ble korrumpert av Twingly.

Dette var dog for nesten halvannet år siden da Twingly var helt nytt. De bloggene som opererer idag ser ut til å ha blitt startet som Twingly-"horeblogger" og fortsetter med dette fullstendig skamløst. Det virker som om de sitter hjemme eller på jobben og oppdaterer VG Nett (mest trafikk derfra, må vite) for å se om det kommer en ny artikkel de kan blogge om og lenke til. Så, hvem er verstingene nutildags?

Vi kommer til det straks, men først må jeg ta et lite forbehold: Alle som lenker til VG og pinger Twingly er ikke nødvendigvis "Twingly-horer". Teknisk Beta har for eksempel skrevet om positive opplevelse med Twingly. De som er listet opp nedenfor her, er det dog liten tvil om at er nettopp dette. De har det til felles at de aller fleste av innleggene er kommentarer på artikler (som oftest flere per innlegg) skrevet på VG Nett (eller i mindre grad TV2-Nyhetene), og de skriver om lite annet enn nettopp saker som allerede er omtalt i VG. Gjengangerne er blant andre disse:

Norsk virkelighet heter en blogg som stadig er å se i Twingly-feltet under VG Nett-artikler med lange og påståelige overskrifter som "Ja her er det tydeligvis noen som har mistet hode og forstand." og "Du har vært med på å støtte opp om en slik utvikling Pølse-Hansen.", etterfulgt av omfattende sitering fra og lenking til VG og til tider usammenhengende argumentering fra bloggeren. Her har man også vært lur og gjort slik at lenker til VG ikke kan ses uten å føre musepekeren over dem. Det er selvfølgelig best om leseren klikker på reklamen og ikke på en annen avisartikkel.

Bloggen Samfunn, relasjoner og sammenhenger har like omstendelige overskrifter som Norsk virkelighet, men hever nivået med et par hakk mer sarkasme og provokasjon, som sett i innlegg som "Høyre kan etter min mening stappe plastposene godt opp i ræva.". Bruken av punktum i overskrifter (og ikke minst lengden på dem) får meg til å lure på om denne bloggen og Norsk virkelighet er skrevet av én og samme person, men det ville vel vært unødvendig å drive to prikk like blogger.

Du har også Norske Debatter, som til sitt forsvar skriver godt og til tider vittig, men som har noe av det styggeste og mest ekstreme Adsense-infiserte designet en blogg kan ha. Førsteprioritet er åpenbart å få folk til å klikke på Google Adsense-annonser. Vedkommende som driver bloggen kunne sikkert brukt skrivetalentet sitt til noe mye bedre og mer inntektsbringende.

En annen blogg som bruker Twingly i de fleste blogginnleggene drives faktisk av en kjent person. Frie Ytringer er eks-Frper og nå-Demokrat Jan Simonsens blogg. Simonsen skriver også en del interessante innlegg der han deler sine erfaringer og observasjoner fra politikken, men han bruker stort sett plass på å kommentere saker i VG og er en ivrig Twingly-pinger også.

Til sist vil jeg henge ut ...ehem... jeg mener fremheve er bloggen Norske forhold. Denne er en ren Twingly-blogg skråstrek mediekommentar-blogg, men skiller seg ut ved at den ikke har reklame! Her er det kanskje snakk om noen som genuint er ute etter å skape og kjøre debatt og det tar jeg av meg hatten for. Bloggen drar mye trafikk også og ligger akkurat nå på 22. plass på listen til Bloggurat. Unntaket som bekfter regelem? Oppdatering: Ser nå at bloggen har én reklamespot på forsiden. Men det er såpass lite at det nesten ikke teller.

Greit, da har jeg hengt ut et par medbloggere for å skape litt debatt om dette her med Twingly og blogging. Kanskje burde jeg selv ha pinget Twingly så jeg får noen lesere hit.:) Hva mener du om såkalt Twingly-horing? Er det greit eller er det sleipt? Eller kanskje begge deler?

5 kommentarer:

  1. Tror du har misforstått Norsk virkelighet, noe av hensikten er å legge til rette for debatter på saker VG i har debatter på. Dette setter VG pris på. Norsk virkelighet har også skrevt mye om fattigdom og andre viktige saker. Og får omtrent aldri klager på skrivingen, det kan en si på kommentarer uten sensur. Folk liker muligheten for raskt å kunne legge inn en kommentar.

    SvarSlett
  2. Joda, det er nok mange som setter pris på å kunne kommentere og ikke minst gjør sikkert VG det som dermed slipper å ha et kommentarfelt under artiklene som de må moderere slik som på f.eks. Dagbladet. Men poenget er at Norsk virkelighet er blant de ivrigste på Twingly og er spekket med reklame. Dermed kan man jo lure litt på motivene bak bloggen. At slike blogger også er nyttige som debattarenaer benekter jeg ikke.

    SvarSlett
  3. Twingly gir trafikk, men trafikken konverterer nødvendigvis ikke. Jeg har jo en blogg som bruker twingly til en viss grad. Jeg forsøker å gi leserne min vurdering og gjerne servere den sammen med filmklipp. Jeg gidder imidlertid ikke å skrive om hva som helst - bare for å få trafikk. Det er da derfor jeg har en nisjeblogg for noe jeg interesserer meg for. Petter har rett i at annonseinntekter naturligvis er hovedmotivasjonen for dem som .. ja, skriver hva som helst om hva som helst fra vg.no bare for å twingle til seg trafikk. Det er jo faktisk slik at man kan få enormt med trafikk dersom man kronisk og kynisk linker seg opp til hovedsakene på vg.no.

    SvarSlett
  4. Vil bare informere om at Samfunn.info og NorskVirkelighet er en og samme person.

    SvarSlett
  5. Rarenyheter.com er også samme person Hr Anonym og det må være den største Twinglyhorebloggen i Norge!

    SvarSlett